pondelok 21. septembra 2009

Žurnalistický seminár za nami

Na prelome augusta a septembra sa konal v Ružomberku 12. žurnalistický seminár. Za jeho prípravou stál Network Slovakia, Katolícka univerzita v Ružomberku, Nadácia Konrada Adenauera a Konferecnia biskupov Slovenska.

Približne 50 účastníkov sa učilo novinárčine v troch sekciách. Píšucim sa venovala Janka Karlubíková (AHA!, Trend), pokročilým štylistom Tomáš Hudák zo SME. Obe skupiny strávili jeden deň v neďalekom Vlkolínci, kde pracovali na reportáži o drotárstve.

Milovníci fotografie mali k dispozícii dvoch lektorov. Začínajúcich si vzal na starsoti verbista Andrej Lojan, pokorčilých profesionálny fotograf Rudolf Lendel. Svoju tvorbu prezentovali členovia fotosekcie na záver seminára. Hlavnou témou ich objektívov bol "Život vo farnosti". Mnohí z nich sa pridali k píšucim kolegom vo Vlkolínci.



Rozhlasové štúdio patrilo štyri dni záujemcom o prácu v rádiu. Viedol ich redaktor a moderátor Slovenského rozhlasu Jaroslav Barborák (predtým Vatikánsky rozhlas, TA3, STV). Technicky im prácu v štúdiu zabezpečoval Miloš Hrabovecký. Finálnym výstupom sekcie bol pätnásťminútový "Rádiožurnál", ktorý priniesol to naj z tvorby mladých "rozhlasákov".

Súčasťou päťdňového seminára boli diskusie, sväté omše a večerné posedenia v Ružomberku. Ako prvý zavítal medzi účastníkov arcibiskup Zvolenský, ktorý sa ako predseda biskupskej rady pre médiá zúčastnil debaty na tému médiá a cikrev.

Na ďalší deň patril diskusný blok téme Mediálna výchova. Pozvanie prijali rektor Katolíckej univerzity v Ružomberku profesor Tadeusz Zasepa a Dana Petranová z trnavskej Univerzity Cyrila a Metoda.

Tretia debata bola o využití nových médií v politickej kampani. Hosťom bol Lukáš Lučenič, iniciátor občianskej kampane Volím Fera! na podporu prezidetskej kandidatúri Františka Mikoška.

Počas seminára zasadala aj Rada Networku Slovakia, ktorá spomedzi seba zvolila podpredsedu združenia. Stala sa ním Janka Grešnerová (TV LUX).

Foto: Mária Melicherčíková

Žiadne komentáre: